Ur rysaren ”Det som växer”: Tillbakablick


Rysaren DET SOM VÄXER släpps 11 december.
Ur romanen: Tillbakablick.

”Jag hasar upp på knä och ser mig omkring på bryggan. Farfar syns inte till. Jag vet att jag inte får, vet att jag inte borde. Men jag gör det ändå. Jag ställer mig upp, tar av mig klänningen, men behåller trosorna på. Sen går jag fram till den rangliga stegen längst ut på bryggan och börjar klättra ner i vattnet.
När jag har kommit ner några steg kastar jag mig ner i vattnet från stegen. Det skvätter och stänker och sedan är jag under vattenytan och allt är tyst. Jag öppnar mina hårt ihopknipna ögon och ser mig omkring medan jag håller andan. Vattnet är så klart, men det är ändå ganska mörkt och jag kan inte se så långt som jag vill. Det är som att det viskar och susar i öronen, det låter som ord men ändå inte. Jag vill stanna här, under ytan, för att det är så fint allting. Men jag måste upp. Huvudet bryter vattenytan, jag simmar tillbaka till stegen och häver mig upp ett steg i taget.
Sedan lägger jag mig på bryggan och ser ut över den glänsande sjön. Jag vinkar åt sjön eller åt något annat. Mina mörkbruna tofsar är tunga och hänger slokande intill huvudet. Jag skakar huvudet som en blöt hund så att dropparna flyger åt alla håll.
”Jag kommer snart tillbaka”, säger jag rakt ut i luften.
Ytan på sjön ligger blank och stilla, som att den väntar på något.
”Jag lovar att inte säga något till farfar. Men då får du också lova det.”

*⁠

Om romanen Det som växer:

Mardrömmarna vill inte lämna Mirjam ifred. Nyligen var hon en hyllad författare men sedan kom sammanbrottet och tillvaron rämnade. Nu kan hon inte kan sluta tänka på dagen när Astor Paléus försvann. Ingen vet att hon var där när det hände. Ingen vet att hon är den mytomspunne författarens barnbarn.⁠

I ett försök att gå vidare återvänder Mirjam till sin farfars hus. Hon är trasig och härjad, men fast besluten att skriva en bok om honom och konfrontera sina minnen från barndomssommaren i huset.⁠

Men snart känner hon att något är fel. Byborna verkar besatta av Astor och själv känner hon sig ständigt iakttagen. Att vara isolerad i det öde huset tär på Mirjam. Är det hon upplever faktiskt verkligt eller närmar hon sig ännu ett sammanbrott? Det är nu den verkliga mardrömmen börjar.⁠

Rysaren Det som växer av Boel Bermann & Olle Söderström är en Lovecraft-inspirerad roman med övernaturliga inslag. Boken kommer på alla digitala streamingtjänster och återförsäljare samt bibliotek.

Länkar i urval:
Storytel
BookBeat
Nextory
Adlibris

Speak Your Mind

*