Ur rysaren ”Det som växer”: Simon


Rysaren DET SOM VÄXER ute nu!
Ur romanen: Simon.

”Ute är det helt vindstilla, som att världen tystnat för att låta mig prata ifred eller för att lyssna på mina ord. Jag drar djupt efter andan innan jag ringer upp Simon på mobilen. Något får mig att vilja vara utanför huset när jag ringer samtalet, som att jag känner mig avlyssnad där inne. Oavsett hur mycket jag intalar mig själv att det är för att få bättre täckning eller för att få frisk luft, så vet jag att det bara är dåliga ursäkter. Den där känslan av att jag inte är ensam i huset, den kommer över mig allt oftare.

Jag står på gräsmattan och ser på den ljusgula sekelskiftesvillan medan pulsen rusar. Blicken följer murgrönan som slingrande klättrar över fasaden medan signal efter signal passerar. Jag försöker komma på vad jag ska säga om Simon faktiskt svarar. Om han ens får ha tillgång till sin mobil. Jag vet inte om han fortfarande vårdas av rättspsykiatrin eller om han har återvänt hem.

Plötsligt går en rysning genom kroppen. Jag ringer en okänd, mentalt instabil forskare som dömts för mordbrand. Bara för att jag vill veta mer om min farfar och hans anteckningsböcker som Simon eldat upp, förmodligen under en psykos. Vad håller jag på med? Vad är det för fel med mig? Jag är precis på väg att lägga på när en röst hörs.”

*⁠

Om romanen Det som växer:

Mardrömmarna vill inte lämna Mirjam ifred. Nyligen var hon en hyllad författare men sedan kom sammanbrottet och tillvaron rämnade. Nu kan hon inte kan sluta tänka på dagen när Astor Paléus försvann. Ingen vet att hon var där när det hände. Ingen vet att hon är den mytomspunne författarens barnbarn.⁠

I ett försök att gå vidare återvänder Mirjam till sin farfars hus. Hon är trasig och härjad, men fast besluten att skriva en bok om honom och konfrontera sina minnen från barndomssommaren i huset.⁠

Men snart känner hon att något är fel. Byborna verkar besatta av Astor och själv känner hon sig ständigt iakttagen. Att vara isolerad i det öde huset tär på Mirjam. Är det hon upplever faktiskt verkligt eller närmar hon sig ännu ett sammanbrott? Det är nu den verkliga mardrömmen börjar.⁠

Rysaren Det som växer av Boel Bermann & Olle Söderström finns på alla digitala streamingtjänster och återförsäljare samt bibliotek.

Länkar i urval:
Storytel
BookBeat
Nextory
Adlibris

Speak Your Mind

*