Ur rysaren ”Det som växer”: Lilla Mirjam


Rysaren DET SOM VÄXER släpps 11 december.
Ur romanen: Lilla Mirjam

”Fast besluten att skriva drar jag bryskt ut stolen och sätter mig vid det stora skrivbordet. Jag fäller upp locket på min laptop, startar den och låter det blåa skenet svepa över ansiktet. Sedan öppnar jag ett nytt dokument och försöker skriva, men det kommer inga ord. Det krävs en rent fysisk ansträngning av mig för att hindra mig från att fly från skrivbordet.
När jag sitter där i min frustration glider dörren sakta upp. Lilla Mirjam kommer tyst in i rummet, går fram till den gamla läderfåtöljen och kryper upp med en bok i handen. Fåtöljens höga rygg får henne att se ut som en docka.
”Här brukar jag sitta”, säger hon medan hon sträcker ut benen rakt framför sig och slår ut med armarna. ”Min fåtölj.”
Sedan riktar hon blicken mot mig och får ett fundersamt uttryck i ansiktet.
”Det där är farfar Astors plats. Är du säker på att du får sitta där?”
Jag nickar bara, litar inte på min egen röst just nu. Än en gång ansikte mot ansikte med mitt yngre jag. Det är bara i mitt huvud, påminner jag mig om. Men så samlar jag mod och säger med en förklarande ton:
”Jag får sitta här för att jag skriver, precis som Astor. Vi är båda författare och därför får jag vara här.”
Min röst låter främmande, vuxen och pedagogisk. Hon nickar instämmande, men en tveksamhet dröjer sig ändå kvar i hennes min.
”Om du är säker så går det väl bra. Men farfar kan bli ganska arg om någon annan sitter där.”

*⁠

Om romanen Det som växer:

Mardrömmarna vill inte lämna Mirjam ifred. Nyligen var hon en hyllad författare men sedan kom sammanbrottet och tillvaron rämnade. Nu kan hon inte kan sluta tänka på dagen när Astor Paléus försvann. Ingen vet att hon var där när det hände. Ingen vet att hon är den mytomspunne författarens barnbarn.⁠

I ett försök att gå vidare återvänder Mirjam till sin farfars hus. Hon är trasig och härjad, men fast besluten att skriva en bok om honom och konfrontera sina minnen från barndomssommaren i huset.⁠

Men snart känner hon att något är fel. Byborna verkar besatta av Astor och själv känner hon sig ständigt iakttagen. Att vara isolerad i det öde huset tär på Mirjam. Är det hon upplever faktiskt verkligt eller närmar hon sig ännu ett sammanbrott? Det är nu den verkliga mardrömmen börjar.⁠

Rysaren Det som växer av Boel Bermann & Olle Söderström är en Lovecraft-inspirerad roman med övernaturliga inslag. Boken kommer på alla digitala streamingtjänster och återförsäljare samt bibliotek.

Länkar i urval:
Storytel
BookBeat
Nextory
Adlibris

Speak Your Mind

*