Ur rysaren ”Det som växer”: Förbjuden mark


Rysaren DET SOM VÄXER ute nu!
Ur romanen: Förbjuden mark

”När jag rör mig bort från sjön och djupare in i skogen drabbas jag av en överväldigande känsla av obehag. Det känns som att jag gör något fel, som att jag ger mig in på förbjuden mark. Jag borde inte gå inåt skogen, borde inte lämna sjön. Jag kommer att gå vilse.

Känslan tränger undan allt annat. Plötsligt är det svårt för mig att röra mig framåt, som att själva luften omkring mig förtätas och blir trög. Jag vänder mig om och ser bort mot sjön som skimrar rofyllt, så vacker att det skär i hjärtat. Jag längtar tillbaka till den, det finns inget att hämta för mig här i skogen.

Precis när jag är på väg att vända tillbaka mot sjön skär ett skarpt ljud genom mina förvirrade tankar. Ett skott ekar mellan träden, framför mig lyfter en koltrast vildsint flaxande mot trädtopparna. Min kropp spänner sig och adrenalinet rusar. Så skymtar jag en gestalt som kommer emot mig med en hukande gång.

”Stå stilla, rör dig inte! Lyssna inte på rotvälskan, för fan!”

*⁠

Om romanen Det som växer:

Mardrömmarna vill inte lämna Mirjam ifred. Nyligen var hon en hyllad författare men sedan kom sammanbrottet och tillvaron rämnade. Nu kan hon inte kan sluta tänka på dagen när Astor Paléus försvann. Ingen vet att hon var där när det hände. Ingen vet att hon är den mytomspunne författarens barnbarn.⁠

I ett försök att gå vidare återvänder Mirjam till sin farfars hus. Hon är trasig och härjad, men fast besluten att skriva en bok om honom och konfrontera sina minnen från barndomssommaren i huset.⁠

Men snart känner hon att något är fel. Byborna verkar besatta av Astor och själv känner hon sig ständigt iakttagen. Att vara isolerad i det öde huset tär på Mirjam. Är det hon upplever faktiskt verkligt eller närmar hon sig ännu ett sammanbrott? Det är nu den verkliga mardrömmen börjar.⁠

Rysaren Det som växer av Boel Bermann & Olle Söderström är en Lovecraft-inspirerad roman med övernaturliga inslag. Boken finns ute nu på alla digitala streamingtjänster och återförsäljare samt bibliotek.

Länkar i urval:
Storytel
BookBeat
Nextory
Adlibris

Speak Your Mind

*