Ur rysaren ”Det som växer”: Farfar


Rysaren DET SOM VÄXER ute nu!
Ur romanen: Farfar

”Jag trycker ner dörrhandtaget och knuffar upp dörren till hans sovrum. Farfar ligger på sidan i sängen, jag kan se hans rygg.
”Farfar, sover du? Det är för tidigt för det, du måste laga middag åt mig. Jag är jättehungrig.”
Han rör sig inte. Jag kryper upp i sängen nära farfar och berättar om min dag. Efter en stund kravlar jag mig närmare honom. Han ligger på sidan, vänd in mot väggen. Jag fortsätter att prata med honom och det tar en stund innan jag inser att han inte svarar.
Jag försöker kittla honom, nyper honom i midjan och gräver in fingrarna i hans armhåla, men han rör sig inte alls. Han är varm och andas djupt. Till slut lutar jag mig mot hans kropp med båda händerna, drar mig upp och böjer mig över honom.

Det är först då jag ser hans ansikte. Ändå är det som att jag inte ser honom, hans ansikte ser inte ut som det ska göra. Mina näsborrar fylls med en lukt som känns söt och fel. Jag kan inte ta in det jag ser.

Jag skakar på hans axel om och om igen, ropar åt honom att vakna och min röst är gäll och rädd. Men farfar sover djupt, han vaknar inte vad jag än gör.”

*⁠

Om romanen Det som växer:

Mardrömmarna vill inte lämna Mirjam ifred. Nyligen var hon en hyllad författare men sedan kom sammanbrottet och tillvaron rämnade. Nu kan hon inte kan sluta tänka på dagen när Astor Paléus försvann. Ingen vet att hon var där när det hände. Ingen vet att hon är den mytomspunne författarens barnbarn.⁠

I ett försök att gå vidare återvänder Mirjam till sin farfars hus. Hon är trasig och härjad, men fast besluten att skriva en bok om honom och konfrontera sina minnen från barndomssommaren i huset.⁠

Men snart känner hon att något är fel. Byborna verkar besatta av Astor och själv känner hon sig ständigt iakttagen. Att vara isolerad i det öde huset tär på Mirjam. Är det hon upplever faktiskt verkligt eller närmar hon sig ännu ett sammanbrott? Det är nu den verkliga mardrömmen börjar.⁠

Rysaren Det som växer av Boel Bermann & Olle Söderström är en Lovecraft-inspirerad roman med övernaturliga inslag. Boken kommer på alla digitala streamingtjänster och återförsäljare samt bibliotek.

Länkar i urval:
Storytel
BookBeat
Nextory
Adlibris

Speak Your Mind

*