Ur rysaren ”Det som växer”: Bladen


Rysaren DET SOM VÄXER ute nu!
Ur romanen: Bladen.

”Jag går fram till fönstret och ser ut genom de böljande fönsterglasen. Mörkret är ogenomträngligt där utanför. Jag kan bara skymta murgrönan som vajar i vinden intill fönstret. Ett ljud växer sig starkare. Det låter som att det kommer från växterna som slingrar sig upp på träpanelen utanför, som att jag kan höra dem växa. Bladen runt fönstret darrar, de har nästlat sig tätt runt fönstret, ringat in det. Mörka blad i natten.

Plötsligt får jag för mig att de rör sig av egen kraft. Jag står blickstilla och ser dem sträcka ut sig mot mig från skuggorna. I den stunden kan jag inte släppa dem med blicken, de slingrar sig mot glaset i långsamma, reptilliknande rörelser. De höjer sina spretiga triangulära blad som ormhuvuden som sakta närmar sig sitt byte. Jag kan inte andas.

Så hör jag ett skarpt ljud från nedervåningen. Det rycker mig ur mitt paralyserade tillstånd. Jag vänder instinktivt på huvudet, men kan inte se något i mörkret. När jag vänder tillbaka huvudet mot fönstret är illusionen bruten. Löven ligger stilla, skälver bara svagt i vinden.”

*⁠

Om romanen Det som växer:

Mardrömmarna vill inte lämna Mirjam ifred. Nyligen var hon en hyllad författare men sedan kom sammanbrottet och tillvaron rämnade. Nu kan hon inte kan sluta tänka på dagen när Astor Paléus försvann. Ingen vet att hon var där när det hände. Ingen vet att hon är den mytomspunne författarens barnbarn.⁠

I ett försök att gå vidare återvänder Mirjam till sin farfars hus. Hon är trasig och härjad, men fast besluten att skriva en bok om honom och konfrontera sina minnen från barndomssommaren i huset.⁠

Men snart känner hon att något är fel. Byborna verkar besatta av Astor och själv känner hon sig ständigt iakttagen. Att vara isolerad i det öde huset tär på Mirjam. Är det hon upplever faktiskt verkligt eller närmar hon sig ännu ett sammanbrott? Det är nu den verkliga mardrömmen börjar.⁠

Rysaren Det som växer av Boel Bermann & Olle Söderström är en Lovecraft-inspirerad roman med övernaturliga inslag. Boken finns ute nu på alla digitala streamingtjänster och återförsäljare samt bibliotek.

Länkar i urval:
Storytel
BookBeat
Nextory
Adlibris

Speak Your Mind

*