Stockholms undergång: Råttorna

Före Stockholms Undergång  Stockholms_Tunnelbana_1960

Unik ögonblicksbild
Ett av de få pålitliga ögonvittnen som såg och dokumenterade undergången var författaren Boel Bermann, medlem i skrivarkollektivet Fruktan, som i novellen ”Råttorna” dokumenterar den oväntade undergången och och händelserna runt det hela. Vittnesmålen visar att Stockholm var en levande plats före undergången och även om dokumenteringen är begränsad av själva förstörelsen finns det fragment av dokumentation som visar de minsta detaljerna i vardagslivet.

Kort beskrivning ur novellen ”Råttorna”:
”Utegångsförbudet för medborgarna trädde i kraft vid midnatt, samtidigt som signalen aktiverades. Jag följer nyhetsbulletinerna hela natten. Nyhetsbilderna tas från tak och övervakningskameror. Bilderna är frustrerande otydliga. Faktum är att många medborgares bilder tagna från hemmen håller högre kvalité, men där kan man inte se omfattningen på evakueringen. Allt tyder på att min sändare fungerar. Råttorna lockas ut från sina gömställen runt om i Stockholm. Hukande och smutsiga gestalter längst gatorna. De är fler än vi trott. Fler än vad jag någonsin hade kunnat föreställa mig.”

Stockholm
Ytterst lite finns bevarat efter Stockholms Undergång som inträffade sommaren 2014, men medlemmarna i skrivarkollektivet Fruktan har gått igenom arkiven för att försöka ge er en bild av det Stockholm som en gång fanns. Stockholm var Sveriges huvudstad och och största tätort samt landets kulturella, mediala, ekonomiska och politiska centrum, främst känd för sin dramatiska undergång under juli 2014. Vid tillfället för stadens undergång bodde cirka 2,2 miljoner människor i Storstockholm, som utgick från Stockholms län.
Huvudartikel: Stockholms Undergång.

Läs recensioner av Stockholms undergång här:
http://fruktan.se/stockholms-undergang/recensioner/

Köp ditt eget ex av Stockholms undergång här:
http://fruktan.se/stockholms-undergang/kop-boken/

StockholmsUndergång_fruktan_omslag

 

 

Speak Your Mind

*