Stockholm innan undergången

Ytterst lite finns bevarat efter Stockholms Undergång som inträffade sommaren 2014, men medlemmarna i skrivarkollektivet Fruktan har gått igenom arkiven för att försöka ge er en bild av det Stockholm som en gång fanns.

Stockholm
Stockholm var Sveriges huvudstad och och största tätort samt landets kulturella, mediala, ekonomiska och politiska centrum, främst känd för sin dramatiska undergång under juli 2014.
Vid tillfället för stadens undergång bodde cirka 2,2 miljoner människor i Storstockholm, som utgick från Stockholms län.

Huvudartikel: Stockholms Undergång.

Unik ögonblicksbild
Några av de få pålitliga ögonvittnena som såg och dokumenterade undergången var författarna i skrivarkollektivet Fruktan, som i novellsamlingen ”Stockholms Undergång” dokumenterar händelserna runt det hela. Vittnesmålen visar att Stockholm var en levande plats före undergången och även om dokumenteringen är begränsad av själva förstörelsen finns det fragment av dokumentation som visar de minsta detaljerna i vardagslivet.

Kort beskrivning ur dokumenteringen av undergången:
”Slutet är här. Gör dig redo. Sömngångare demolerar Stockholm. Pesten bryter ut, monster samlar lik och skadedjur utrotas. Ett väderfenomen drabbar staden, demoner kommer till Kungens Kurva och en komet närmar sig Sergels Torg. Människor förfryser inifrån och Hötorgsskraporna faller som dominobrickor.”

Stockholms historia
Stockholm grundades senast under tidigt 1200-tal. Placeringen var strategisk både ur försvars- och handelssynpunkt, vilket starkt bidrog till att Stockholm snabbt utvecklades till att få en ledande roll i Sveriges försvar och bli landets största och viktigaste handelsplats. Stockholm nämns i skrift första gången år 1252 i Skyddsbrevet för Fogdö kloster och fick stadsprivilegier den 1 maj 1436 vilket anses vara den dag då Stockholm kom att fungera som Sveriges huvudstad. Rollen som Sveriges förvaltningscentrum och officiell huvudstad befästes genom 1634 års regeringsform, då kungahus, regering, riksdag och centralförvaltning samlades till staden.

För att få veta mer, förboka  Stockholms Undergång här:
Undrentide webbutik
Science Fiction Bokhandeln
Adlibris
Bokus

Före Stockholms Undergång  Essingeleden_1966a

Speak Your Mind

*