Maskinblod 2: Maskinmänniska

”Mina tankar blev avbrutna. Fjärrkryssaren skakade kraftigt medan den långsamt sänkte sig mot en plattform. Jag reste mig när skeppet landat och hjälpte min husbonde upp från en soffa. ”Tack, Sam”, sa han, ”men jag är inte så pass åldrad.” Svaret retade mig och jag kopplade bort mitt primärmedvetande från de trista rutinerna, pappren, testen, formaliteterna. Går man några generationer tillbaka är människan naturligtvis robotens skapare, tänkte jag. Men vad spelar det för roll? Roboten har utvecklats. Det som människans (högst tafatta) tänkande förmådde prestera har roboten sedan länge överskridit. Vi är något annat. Att människan inledde utvecklingen saknar betydelse, ingen sansad intelligens skulle numera jämföra oss med henne. Det finns likheter, visst. Men det väsentliga kvarstår: vi är inte längre samma sak som det som de skapade, utan numera något annat och faktiskt bättre.”

Smakprov ur novellen  ”Maskinmänniska” av  Claes-Magnus Bernson,
ingår i antologin Maskinblod 2 som släpps 12:e mars, 2014:
http://www.affront.se/maskinmanniskan-av-claes-magnus-bernson-novell-i-maskinblod-2/

IMG_1945

 

Speak Your Mind

*