Filmtips: Sunshine

Vår sol är döende och mänsklighetens framtid hotad. Ett rymdskepp har utrustats med en enorm sprängladdning och satt kurs mot den flämtande solen för att skapa en ny stjärna inuti solen.  Svart på vitt låter inte filmen Sunshine lovande. Snarare motsatsen, som en miserabel kalkon. Men å andra sidan är manuset skrivet av Alex Garland, författaren till The Beach och mästerregissören Danny Boyle som tagit manuset i sina trygga händer. Efter filmer som ”Trainspotting” och ”28 dagar senare” har han förmågan att skapa en vision utöver det vanliga.

Sunshine är intensivt stillsam film med långa och vilsamma tagningar ombord på rymdskeppet som befinner sig 8 miljoner mil bort från jorden. Över hela historien vilar ett mörker. Räddningsskeppet Icarus II är det andra skeppet som skickas iväg och är jordens sista chans. Det andra skeppet lämnade jorden för sju år sedan och har inte hörts av sedan dess.

Till en början smågnabbas besättningen, påtar i trädgården där syre och grönsaker frodas, äter middag och klamrar vid sina vardagsrutiner. Det är ett sådant lugn att tittaren nästan låter sig invaggas i tron att det är så filmen kommer att fortsätta hela vägen fram till solen.

Men så genom rymden plockar de upp nödsignalen från Icarus I. De vet inte om besättningen är vid liv, men de är medvetna om att om det går att anvädna det första skeppets sprängladdning ökar chanserna för att deras eget uppdrag ska lyckas. Och så måste ett beslut fattas om de ska styra om kursen.

Sunshine är en närgången film som kryper tätt intill dig, men den kan också konsten att visa precis tillräckligt för att man andlöst ska fortsätta sitta fängslad. Hela besättningen gör otroligt bra ifrån sig, men i synnerhet huvudrollen Robert Capa spelad av Cillian Murphy briljerar.

Det vilar en ödesmättad känsla i det långsamt tempo och i takt med att olyckshändelser inträffar orsakade av den mänskliga faktorn, konspirationer och anklagelser skapar ett växande obehag. Sunshine är science-fiction i gränslandet mellan klassikern 2001 och rymdrysaren Event Horizont. Ju närmare skeppet kommer solen desto mer brännande situationer finner sig besättningen i…


Publicerad på Allehanda.se

sunshine movie poster list_2_128_20101205_142321_877

Speak Your Mind

*