Biblioteksgatan

Biblioteksgatan Stockholms Undergång banner

Biblioteksgatan (Huvudartikel: Stockholms Undergång)
Biblioteksgatan var en gata i stadsdelen Norrmalm i Stockholms innerstad som sträckte sig från Smålandsgatan vid Norrmalmstorg (som en gågata) fram till Birger Jarlsgatan och Stureplan.På norra sidan om Stureplan fortsatte den som bilgata fram till och Humlegårdsgatan. Gatan fick sitt namn vid namnrevisionen 1885 från intilliggande Kungliga Biblioteket. Innan dess hette den bland annat Norrmalmsgatan (1853), Packaretorgs gatan (1733) och Packare gathun (1668).

Biblioteksgatans gågata präglades av eleganta butiker och några inneklubbar och restauranger. Gågatan täcktes till största delen av året av en röd matta i mitten av gatan. Den hade under många år Stockholms dyraste hyra per kvadratmeter och ansågs länge vara Stockholm exklusivaste gata.

Enligt rapporterna bakom Stockholms Undergång, som inträffade sommaren 2014, var Biblioteksgatan en av de första platser där katastrofen började märkas.
Biblioteksgatan var en av de platser som tömdes först och där vittnen började rapportera om uppkastningar och frossa.Den mest detaljerade ögonvittnesskildringen av undergången är novellen ”Möjligheternas stad” av författaren Jörgen Gavelin, medlem i skrivarkollektivet Fruktan, och ingår i novellsamlingen Stockholms Undergång.

Läs recensioner av Stockholms undergång här:
http://fruktan.se/stockholms-undergang/recensioner/

Köp ditt eget ex av Stockholms undergång här:
http://fruktan.se/stockholms-undergang/kop-boken/

Jörgen_Gavelin_Fruktan_StockholmsUndergång

 

 

Speak Your Mind

*