Filmtips: Me and You and Everyone We Know

Det här är en film som gör mig, dig och alla vi känner lyckliga. I centrum står performance-konstnären Christine och den nyseparerade skoförsäljaren Richard – två sällsamma människor som lever i samma verklighet som alla oss andra, fast de verkar betrakta den på ett helt annat sätt.

Runt om dem rör sig personer som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med dem. Richards barn som sexchattar och dessutom utsätts för grannflickornas sexuella nyfikenhet, pensionären som hittat sitt livs kärlek på ålderdomshemmet och museichefen som är ensam, professionell och desillusionerad.

Du vet att det är kärlek redan från det ögonblick då Richard (som tidigare satte eld på sin egen hand) får syn på Christine (som blir påkommen i full färd med att hänga strumpor på sina egna öron). För det vilar en sanslös magi över all den här vardagshumorn i denna amerikanska independent-rulle. Oavsett om det handlar om en kvarglömd guldfisk i vattenfylld påse ovanpå ett biltak eller en talande fotoram som säger ”jag älskar dig”.

Det här är människor som, mer eller mindre, trivs med sina liv – men som ändå håller utkik efter den där alldeles speciella personen som kommer att vända upp och ner på deras liv. Den här filmen är inget annat än alla klyschiga ord du kan komma på som är synonymer till pärla eller guldkorn. Allt ifrån dialogen, fotot, skådespelarna och andlösa små stunder fyller mig med ett kolsyrebubbligt lyckorus. Här är ingen perfekt, faktum är att alla är en liten aning konstiga. Det är egensinnigt, annorlunda, sött, märkligt och bedårande.

När karaktärerna är glada, arga, ledsna eller förvirrade så känner man igen sig direkt i känslan – men absolut inte i situationerna. Allihop – gamla som unga – springer runt och tittar så vackert naivt på världen att de är som oförstörda barn hela bunten. Filmen är som en nyförälskelse. Sprudlande förtjust, otroligt pinsam, lite nervös, bombastiskt kär och lite oroande eftersom man inte är helt säker på vad som kommer att hända, även om man har sina förhoppningar. Regissören Miranda Julys långfilmsdebut, där hon själv spelar rollen Christine, är en film som alla borde se.
”Me and You and Everyone We Know” innehåller allt jag vill ha i en film. Även om jag inte visste det innan jag såg den. Det är en sällsam liten film.

me-and-you-and-everyone-we-know-poster

Publicerad på Moviezine