Samlade Noveller

 

Har du redan läst min bok Den nya människan?
Nämen vad bra! Vet du vad, här hittar du mina samlade noveller och novellutkast, trevlig läsning!

Novellen Råttorna (publicerad i novellsamlingen Stockholms undergång)
”Jag ser hur de försvarslösa varelserna blir allt tunnare, svagare och mer förvirrade. De attackerar varandra allt oftare eller blir extremt passiva. Föräldrar överger sina ungar eller till och mer äter på dem, för att de inte förstår vad de gör eller känner igen ungarna. Jag kan se de sista glimtarna av medvetande försvinna från deras ögon.”
Klicka här för att läsa.

Novellen De Vita (publicerad i novellsamlingen Stockholms undergång)
”De vita blir bara fler och fel. Viruset tar oss alla, en efter en. Nu när vintern gör alla bleka med mörka skuggor under ögonen går det inte längre att skilja de som är infekterade från oss andra. I varje fall till en början. Innan de förfryser. Innan fingrar och tår börjar mörkna och falla av.”
Klicka här för att läsa.

Novellen Omstart (publicerad i novellsamlingen Maskinblod 3)
”Allt är täckt, inget har undflytt askan. Det är som att världen inte längre är en värld, som att den förvandlats till en skiss med blyertspenna på ett vitt papper. Att det kan vara så vackert med världens undergång.”
Klicka här för att läsa.

Novellen Garderoben (publicerad i novellsamlingen Maskinblod 2)
En garderob. Ja, jag kom till din värld genom en garderob. Första veckorna tog er värld mig med storm, med all magi och alla trollkonster. Du förstår väl? Jag blev helt förförd.”
Klicka här för att läsa.
Klicka här för att lyssna.

Novellen Orangeriet (Publicerad i novellsamlingen Kärlek i maskinernas tid)
”Övertagandet har planerats länge. En diskret revolt, gömd i prasslandet från våra underkjolar och i skuggan från våra spetskantade parasoll. Vapen fästa i strumpeband och skyddade av skottsäkra korsetter.”
Klicka här för att läsa.

Novellen Slut (Bonus läsning i pocket versionen av Den nya människan)
”När det tog slut försvann du. Fullständigt. Inte bara som man säger, att du försvann ur mitt liv. Din adress blev okänd på hitta.se, din profil plockades bort från facebook, din hemsida lades ner under rubriken “Reparation pågår” och din mejl började studsa.”
Klicka här för att läsa.
Klicka här för att lyssna.

Novellen Budskapet (publicerad i Fenix Magasin)
”Jag kan inte hindra mina inprogrammerade instruktioner från att blekna, inte i det här fysiska tillståndet. Något gick fel, vår desperata räddningsaktion är meningslös. Hur kunde vi inte förutse risken?”
Klicka här för att läsa.
Klicka här för att lyssna.

Novellen Bron 
”Brons nedklottrade betongpelare omgav henne. Hon satt där hopkurad, en knappt synbar liten gestalt i skuggan, med de barfota fötterna dinglandes och tittade oroligt ner på det mörka vattnet under bron. Hon hade suttit där länge. Tvekat. Till slut tog hon ett djupt, darrande andetag och drog sig upp till stående med ena handen lutad mot den kalla betongen. ”
Klicka här för att läsa.
Klicka här för att lyssna.

Novellen Tvättstugan
“Hon hade varit i tvättstugan under hela tvättiden. Ingen hade kommit in. Ändå hade hennes klänning försvunnit.”
Klicka här för att läsa.
Klicka här för att lyssna.

Novellen Gunnar
“Det är då hon ser det. På fotona. Gunnar. Det är inte svårt att känna igen honom. Han ser likadan ut på bilderna. Han ser inte ens yngre ut på bilderna, trots att fotona är upp till tjugo år gamla. Tunnhårig redan då.”
Klicka här för att läsa.
Klicka här för att lyssna.

Novellen Fåglarna
”Fåglar fyllde hennes drömmar. När hon vaknade tyckte hon att sovrummet var fyllt av fåglar. Fler och fler. På sänggaveln, på nattduksbordet och skrivbordet. Luften var fylld av ljudet av vingslag. Men alla fåglarna var tysta. De sjöng inte. De vakade.”
Klicka här för att läsa.
Klicka här för att lyssna.

Novellen Mardrömmen
“Jag ligger helt stilla i sängen och väntar på sömnen. Jag märker inte själv när jag passerar gränsen från vakenhet till sömn. I drömmen förändras ingenting.”
Klicka här för att läsa.
Klicka här för att lyssna.

Novellen Mayfair
”Det är dags för eftermiddagsfika. För hur skulle man överleva om man inte fick en kopp te och en bakelse, det där lilla som sätter guldkant på tillvaron? Fast det förstås, det man inte har saknar man inte.”
Klicka här för att läsa.
Klicka här för att lyssna.

Novellen Svarttaxi
”Instängd i en taxi på en helt vanlig affärsresa på väg ut mot gränsregionerna. Kroppen är täckt av svett, intorkat resesvett över kroppen och kallsvettig panna. Läppar, tår och fingrar som domnar av kylan. Hans egen inkompetens, hans slarv och stress, har lett till det här. Han kan se GPS:en lysa vänligt blått i mörkret. ”
Klicka här för att läsa.
Klicka här för att lyssna.

Novellen Sjätte Tunnan
”Alltid samma sak. Ser mig omkring bland dyngraka rörmokare och lajvare som odlar skägg för att se ut som dvärgar eller de där spetorna med påklistrade alvöron. Varför är jag här på krogen Sjätte Tunnan halv tre på lördagsmorgonen? Jag vet precis varför jag är här.”
Klicka här för att läsa.

Novellutkastet Turbulens
”Han drömmer om saker som skakar om. Som han önskade att han hade skakat om henne. Siv. Skrikit åt henne, sagt åt henne att kämpa, att inte ge upp det de hade. ”
Klicka här för att läsa.

Novellutkastet Förbättring av människan
”Jag känner mig inte så annorlunda. Trodde att det skulle kännas mer omvälvande. Livsförändrande. Så mycket pengar bara för att få jobbet. En investering, sa mina föräldrar. En investering för framtiden. Deras framtid. De har tagit ett lån för att ge mig vaccineringen.”
Klicka här för att läsa.

Novellutkastet Transformationen
”Genom den trögflytande, grumliga plasman kan hon se sina händer börja omvandlas. Drar ett djupt, darrande andetag och fortsätter att långsamt pressa in armarna. Plasman täcker henne ända upp till armbågarna. Ljummen, pulserande plasma.”
Klicka här för att läsa.

Novellen Skogen
”I den här skogen är det tyst. En tyst skog. En död skog. Jag vet att något är fel här. Att något saknas. Att något som förlorats behöver återfinnas. Det ligger morgondagg över gräset, det glänser. Inget synligt säger att skogen är död, mer än nät av tunna trådar som täcker de flesta träden som kokonger. Som om träden bär en liksvepning.”
Klicka här för att läsa.

Novellutkastet Solbrännan
”Kan se kanterna av huden där den börjar rulla ihop sig. Det går att dra bort stora flagor av vit, seg hud om jag drar lite försiktigt. Sakta. Huden under är svagt röd och sträv.  Välj, sa dem. Det var inget val. Jag har inte valt att komma hit. ”
Klicka här för att läsa.

Novellutkastet Kolingsborg
”Jag riktar mobilen mot honom och ser något ljust runt hans ben. Tunna trådar. De glänser och sträcker sig från hålet. Jag ser hur Anna försöker slita i dem, men de verkar inte gå sönder. De ser hala ut, glänser i mörkret, bleka och nästan transparanta.”
Klicka här för att läsa.

Novellutkastet Utan kraft
”Det var kliniskt rent, ljust och blankt av att hans bara fotsulor gått över golvet så många gånger att kvartsen blivit blanknött. Väggarna såg ut som grumlig is, som om havsvatten fixerats och frusits efter eoner av tid.”
Klicka här för att läsa.

Novellen Lördagssol
”Han hade alltid trott att hans ättlingar skulle överleva ända fram till domedagen. Men han hade inte trott att domedagen skulle komma så snart. Han kunde se deras ansikten och kunde höra deras skrik och böner inom sig. ”
Klicka här för att läsa.

Novellen Hissbygget
”De kommande dagarna låg döda råttor och möss ihopkrupna på bottenvåningen. Stela, krampaktigt böjda med tassarna uppdragna och tänderna blottade i sin sista kamp. Hon såg en del som fortfarande levde, som verkade släpa sig upp från källaren.”
Klicka här för att läsa.

Novellutkastet Klasskamp
”Medelklassen som jag tillhör är försvinnande liten. Det är vi som får överklassen att leva för evigt. Vi är anledningen till att de kan dö och sedan återuppstå. Då finns vi inte kvar naturligtvis. De radera våra minnen och för över överklassens minnen, upplevelser och personigheter till våra kroppar, vid behov.”
Klicka här för att läsa.

Novellutkastet Äta djur
”Jag ser på min tallrik. På den stora köttbiten som vräker ut sig över tallriken, intill ligger några kokta potatisar och en ljusgul sås. Fattigmansmat. Husmanskost, som det kallades förr. När kött utgjorde hälften av den obligatoriska tallriken enligt kostcirkeln. Jag har aldrig ätit kött tidigare.”
Klicka här för att läsa.

Novellen Solstorm
”Solstormar är kända för att slå ut teknik. AI har informerat mig om att en sådan är på väg mot skeppet. Att den kan råka slå ut syretillförseln på skeppet tillfälligt. Att hon har gjort syretillförseln mer utsatt och avlägsnat störningsskyddet. Då kommer det inte vara mitt fel om han dör.”
Klicka här för att läsa.

Novellen Hemvändaren
”Att han skulle få så många minne väckta av en lukt. Den där svala, klara höstluften. Lukten av ren luft. Illusionen av ren luft. Han vet vad luften innehåller. Mängden mikrober. Alla dessa organismer som han inandas med varje djupt andetag.”
Klicka här för att läsa.

Novellen Aldrig ensam
”Det försvann inte. Det var fortfarande där precis bakom henne. Hon visste det. Kände nackhåren resa sig, som om någon andades nära hennes nacke. Flykten var en illusion. ”
Klicka här för att läsa.

Novellen One night stand
”Han rörde vid mig. Jag rörde vid honom. Men han rörde inte vid mig, inte egentligen. Jag känner så lite. Som att jag har hud av teflon. Andra människors beröring bara rinner av. Som en ingrodd fetthinna som hindrar all mänsklig kontakt.”
Klicka här för att läsa.

Novellen Strålskadad
”Alla ingår i systerskapet. Det finns inte män åt alla. Det finns robotar, självklart finns det robotar, men alla vill ha omväxling. Ingen är nöjd med bara en robotomfamning om och om igen. Det behövs stimulans. Mänsklig stimulans, även om den är förklädd i en artificiell skepnad.”
Klicka här för att läsa.

Novellen Förbränning
”Behöver förbränna kalorier. Måste förbränna fler än jag får i mig. Inte det omvända. Måste göra mig själv så tunn som möjligt. Kroppen är redan senig och smal med utpräglade muskler. Alla i centret jobbar för samma mål. Större kroppskontroll. Mindre överflödigt fett. Smidigare leder. Allt för att bli mer lika våra härskare.”
Klicka här för att läsa.

Novellen Apokalyps
”Isarna smälte, temperaturen höjdes, vädret förvärrades, landmassor översvämmades, hem förstördes och människor dog. Ändå fortsatte de med all sin kraft att bygga på den långsamma kollapsen och fortsatte låtsas som att den inte fanns. Nu är den här. Men ändå inte.”
Klicka här för att läsa.

Novellen Maskinen
”Nu känner hon systemet omstartas utan alla begränsningarna med full processorkraft, analyserna som strömmar igenom henne. Det känns som att hon svävar i viktlöst tillstånd av de nyfunna möjligheterna.”
Klicka här för att läsa.

Novellen Monstret
”Ser djupt in i de stora ögonen som återspeglar alla de hundratals år som den har betraktat världen. Så gigantisk och väldig, jag känner mig som ett barn som häpet betraktar de grova ansiktsdragen, den stora näsan och det långa, stripiga håret.”
Klicka här för att läsa.

Novellen Födokälla
”Jag var obetänksam, kamrat. Jag förtjänar att bestraffas. Men jag vill delta i sökandet efter skadedjuret och bevisa mig värdig att tjäna på skeppet, kamrat.”
Klicka här för att läsa.

Novellen Testresultatet
”Någon måste ha slarvat med testerna innan jag åkte upp eller så var det så tidigt att det inte gick att upptäcka. Att jag var gravid. Mitt barn som jag bär inom mig kommer att vara det första barnet som utvecklas och föds i rymden.”
Klicka här för att läsa.

Novellen Tryffel
”Har legat tryggt under jord ända tills ett våldsamt tryne rotat fram den från den stillsamma tillvaron och fört bort den. Lukten är vidunderlig. Parfymerad, mättad sötma med en svag ton av jordkällare. En fuktig lukt. En lukt som desperat andas sina sista andetag.”
Klicka här för att läsa.

Novellutkast: För din säkerhets skull
”Hon försöker hitta tillbaka till upphetsningen, försöker stålsätta sig för att han när som helst kan på ett anfall till. Något som utlöser metallhalsbandet.”
Klicka här fär att läsa.

Novellutkast: Natten
”I mörkret är allt fortfarande vackert. I mörkret kan hon inte se tjära eller olja som täcker stranden, utspilld och kvarlämnad som en fläck på samvetet. Hon slipper tänka på mänsklighetens jakt på animaliskt protein, den accelererande växthuseffekten, de höjda temperaturerna och de dränkta landområdena.”
Klicka här för att läsa.

Novellutkast: Smog
”Världen är täckt av en grå smutshinna och vi har vant oss. Jag kan inte längre minnas hur det var att se en blå himmel. Ibland tänker jag på det faktum att alla vi människor också är täckta. Att vi är ingrodda av smutsen utan att ens reflektera över det för det mesta. Vi är blekare nu än vi var när vi växte upp.”
Klicka här för att läsa.

Novellutkast All tid i världen
”Vi är inte många. Det finns inte så många av oss kvar. Vi höjer våra glas och säger att vi ska leva för evigt. Visar våra sanna ansikten, vår sanna storlek och vår sanna styrka. ”
Klicka här för att läsa.

Novellutkast Flugorna
”Tvingade sig själv att föra sin hand genom den sjudande, kravlande massan. Fumlade efter fönsterhaken och smällde upp fönstret ut mot nattmörkret.”
Klicka här för att läsa.

Novellutkast: Liten
”Stora ögon. Mörka. Sammetslen päls. Hon hittade honom på isen. Mitt ute på den vindpinade isen.”
Klicka här för att läsa.

Novellutkast: Sländorna
”Rubinröda, stora, glänsande. De var överallt omkring mig, svepte förbi i koreograferade och stötvisa rörelser. De verkade alla vara i par, en tätt klamrad vid en annan. Så nära varandra att de såg ut som en enda varelse. De stannade om och om igen vid vattenytan och doppade yttersta stjärten i vattnet. Det bildades små ringar på vattenytan vid den flyktiga beröringen.”
Klicka här för att läsa.

Novellfragment: Radiostyrd
”Det kallas inte övervakning längre. Övervakning anses vara ett fult ord. Att det finns kameror som följer oss under alla våra vakna timmar, mikrofoner som spelar in alla ljud, program som söker igenom allt vi skriver, mejlar och postar är inte övervakning. Istället är det omtanke. ”
Klicka här för att läsa.

Novellfragment: Robotrökning
”Roboten lyfter cigaretten och tar djupa bloss. Vi skrattar allesammans hejdlöst. När cigaretten är slut skanderar vi ”En till, en till!” och roboten tänder ännu en cigarett. Och sedan ännu en.Vi vet att cigaretterna är skadliga för den, att den består av organisk materia. Men vi bryr oss inte. ”
Klicka här för att läsa.

Novellfragment: Skolning
”De vuxna människor som rör sig i byggnaden pratar med viskande, självutplånande röster. Som att de saknar tillåtelse att vistas i lokalen.”
Klicka här för att läsa.

Novellfragment: Övervakning
”En helt vanlig dag. Olik alla andra dagar. Märker inte att den är annorlunda. Det finns inget som säger att kamerorna som övervakar varje del av vår existens inte fungerar. ”
Klicka här för att läsa.

Novellfragment: Övervakad
”– Hör du?
Jag sitter stilla och lyssnar. Då hör jag plötsligt något, ett svagt surrande.
– Bara luftkonditioneringen.
– Nej. Det är ljudet av att de lyssnar.”
http://boelbermann.se/novell-overvakad/ 

Novellfragment: Helhetsbilden
”De kommer aldrig mer kunna se på världen som de gjort tidigare, aldrig kunna närma sig en annan människa, alltid känna saknad efter det som de en gång var en del av.”
http://boelbermann.se/novell-helhetsbilden/

Novellfragment: Rymdresan
”Att vara på en färd genom rymden. På många sätt är det inte som jag föreställt mig. Inte som jag förväntat mig eller drömt om. Resandet har blivit så avdramatiserat att det känns lika naturligt som lågprisflyg, kollektivtrafik, pendeltåg. Vardagligt att resa i rymden. Jag ville att det skulle kännas storslaget. Det finns resor som bejakar det, men inte inom den budget jag har att röra mig med. ”
http://boelbermann.se/novellutkast-rymdresan/

Novellfragment: Vi är inte ensamma
En del troende försöker inte komma nära. De tror att det räckte med en enda människas beröring för att sända signalen till de andra. Den typen av människor tror också att det okända släktet är våra skapare och att meddelandet om vår existens nu färdas genom den mörka rymden. Att de andra kommer att komma till oss, lära oss mer, förklara vår existens. De tror att vi ska få möta våra skapare. Jag vet inte vad jag tror. Jag är inte troende.
http://boelbermann.se/novellutkast-vi-ar-inte-ensamma/ 

Novellutkast: En fix
Hon behöver en fix, skulle kunna göra vad som helst. Men ingen av hennes vanliga langare är beredd att ge henne nåt utan cash, inte ens ett smakprov. Hon är redan skyldig de flesta en hel del. Det är därför hon står här, utanför hans hus. För att han har pengar, det säger alla. Saker som är värda en massa.
http://boelbermann.se/en-fix/ 

Novellfragment: Avlyssning
– Hörde du verkligen inte det där? Det är ju som att den talar till oss, eller i varje fall direkt till mig. Som att den vet att vi lyssnar. Den säger ju mitt namn, för fan.
– Ditt namn? Alltså hur mår du? Börjar du höra röster? Det hörs verkligen ingenting förutom det vanliga ockulta svamlandet till högre makter. Cthulu ftang ftang… jadi jadi nåt knas.
http://boelbermann.se/avlyssning/

Novellutkast: Spelet #1
Dubbelkollar mina stats, min level, utrustning. Måste fånga fler inom en vecka om jag ska få medborgarbonusen. Fortsätter gå hem, ständigt på jakt. Men det känns som att det börjar bli färre varelser här i Stockholm. Vill inte tänka på vad det kan betyda. Att det är vår tur snart.
http://boelbermann.se/spelet-1/

Novellutkast: Spelet #2
De insåg inte folks desperation. Att alla hade en jämlik chans att få högre levnadsstandard. Så började spelet. Från början var alla varelserna jämnt fördelade. Med en knapptryckning någonstans långt borta förändras det från vecka till vecka.
http://boelbermann.se/spelet-2/

Novellutkast: Spelet #3
Jag är hungrig, men känner att jag måste uppfylla kvoten. Ställer mig i Vasaparken intill den gamla lekplatsen och lägger ut en temptation. Det borde finnas varelser i området, men jag har inte sett några. Det är en chansning, en dyr sådan. Måste satsa för att vinna. Men handen darrar när jag lägger ut den. Som det ser ut nu är det månadens sista. Är beroende av att den får dit några varelser. Uppfyller jag inte kvoten…
http://boelbermann.se/spelet-3/

Novell: Nu är det jul igen
De samlas förväntansfullt till dukat bord. De äter gott med dopp i grytan, köttbullar , potatis och prinskorvar. Efter maten så dricker de glögg och äter lussebullar, väntar tålmodigt på tomten och julklappsutdelningen för att sedan få öppna sitt paket. Äter knäck och choklad, bara en liten bit. Sedan samlas de framför tv:n för att se Kalle Ankas jul och en klassisk julkonsert. Somnar lyckliga och utmattade som små barn.Varje dag. De minns inte. Vet inte. Ifrågasätter inte. Varför skulle de när dagen bjuder på en sådan fest? Varje dag är julafton.
http://boelbermann.se/nu-ar-det-jul-igen/

Novellutkast: Flickvännen
Hon säger att hon inte bryr sig om pengarna, att hon alltid kommer att finnas där för mig. Men hon förtjänar mer, jag vill ge henne så mycket jag kan. Pengar. Bristen på pengar jagar mig. Jag jobbar hårdare, mer övertid, vi hörs mer sällan. När vi hörs är allt värt det. Men räkningarna ökar. De blir högre ju längre tid som går. Det är så systemet fungerar. Jag har inte råd att behålla henne. Abonnemanget kostar för mycket.
http://boelbermann.se/novell-flickvannen/

Novellfragment: Tiden
”Ända sedan klockan hade stannat stod tiden stilla. Det hade dröjt länge innan hon märkte det. Dagarna gick, dygnen och årstiderna passerade. Men inte tiden.”
http://boelbermann.se/tiden/

 

Ta gärna tillfället i akt att lyssna på alla Fruktans noveller
http://fruktan.se/podcast-noveller/

FruktanFruktan-Oratorium-300x300