År 1 Miljon – Evigt liv

Avsnitt 2: Så får du evigt liv – Vägen mot evigt liv ligger öppen. Men är du beredd att låta nano-robotar operera dig inifrån? Känns det okej att ladda upp din hjärna till en dator? I så fall är du välkommen till det digitala himmelriket.
Titta på avsnittet på SVT Playhttps://www.svtplay.se/video/20119480/ar-1-miljon–berattelsen-om-din-framtid/ar-1-miljon-berattelsen-om-din-framtid-sasong-1-sa-far-du-evigt-liv?start=auto

Om År 1 Miljon
Det här är TV-serien om vår framtid, då vi människor går ihop med AI, får evigt liv och bosätter oss över hela galaxen. Serien handlar om mänsklighetens mål på lång sikt: evigt liv och att kolonisera rymden.

Medverkande: Danica Kragic, professor robotik, Simon Stålenhag, science fiction-författare, Mouna Esmaeilzadeh, läkare. Boel Bermann, science fiction-författare, Stella Riad, partikelfysiker, Anders Sandberg, framtidsforskare. Programledare: Rasmus Åkerblom.

Avsnitt 1: Älska AI
Avsnitt 2: Så får du evigt liv
Avsnitt 3: Ditt digitala himmelrike
Avsnitt 4: Total digital Nirvana
Avsnitt 5: När vi erövrar galaxen
Avsnitt 6: Svaret på allt
Trailer: År 1 Miljon

Comments

  1. När man populariserar kring super-algoritmer, brain-machine interface och frontlinjerna i AI-forskning fokuserar man aldrig specifikt på den nivå man fram till idag uppnått. Transhumanismens apokalyptiska visioner smäller så klart högre och förtar effektivt realiteten i nutidens framforskade teknik som ju i sig är ruskigt avancerad. Den moraliska brytpunkten för ett häpnadsväckande paradigmskifte har för länge sen passerats och varje landvinning inom detta forskningsfält utgör i själva verket underlag för en livsviktig debatt. Men just detta är inget som ska debatteras, särskilt inte med hänvisning till etiska frågeställningar och politiska beslut kring en nödtvungen reglering.

    En tolvmannagrupp kring Göran Hermerén lämnade 2005 pliktskyldigt ett betänkande på beställning av EU:s etiska råd. Det gällde riskerna med digitalisering och AI. Om den sammanställningen tog man naturligtvis ingen notis. Det är ett tydligt exempel på vilka krafter som styr den här multimiljard-industrin. Begreppet forskar-regim är inte tagit ur luften, även om forskarna förvisso agerar ”å någons vägnar”. Fast å andra sidan – så länge allt är bekvämt, snabbt och underhållande och så länge man kan fjärma oss från samtiden medelst en fascinerande dos sci-fi… Forskningen har fria händer och vi kan i egenskap av förståndiga samhällsmedborgare optimera vår hälsa och förbättra bristfälliga kroppsfunktioner som vilken självklar googleuppdatering som helst. Och hela detta paketet presenteras i en helhetskontext för allmänheten som ett slags Readers Digest.

Speak Your Mind

*