Filmtips: The Science of Sleep

Som att titta på någon annans dröm. För drömskt är bara förnamnet. Stående i en amatörfilmstudio börjar Stephan i bästa amatörkocksmanér gå igenom receptet för drömmar. Receptet – ta en dos slumpmässiga tankar, minnen av det förgångna, kärlek, vänskap och äktenskap blandat med skivor du lyssnat på eller filmer du sett.

Stephans pappa har dött av cancer och hans mamma har förmått honom flytta från Mexico till Frankrike och börja ett kreativt jobb. Problemet är att jobbet består av kreativitetsdödande slentrian som handlar om att klistra namnlappar på porrkalendrar. Han bor i sin barndomslägenhet omgiven av gamla leksaker och solblekta fotografier och är vilsen i tillvaron.

Tonen i filmen är otroligt lugn och samtidigt turbulent, för vad som väntar bakom varje hörn är totalt oförutsägbart. Stephan är en drömmare i ordets sanna bemärkelse. Han saknar förmågan att dra en linje mellan sina drömmar och verkligheten.
Så träffar Stephan sin granne Stephanie som känsligt porträtteras av Charlotte Gainsbourg. De blir kära och inleder ett förhållande. Men gör de det i verkliga livet eller bara i hans huvud? När inte ens Stephan vet skillnaden är det omöjligt för betraktaren att lista ut det.

The science of sleep är en omtumlande och surrealistisk film att se – vardagsgrå även när den är helt utflippad. Stephan som spelas av Gael García Bernal har samma yrvakna förvåning som Jake Gyllenhaal i Donnie Darko. Med gigantiska händer fästa på en normal kropp utbryter slagsmål i kopieringsrummet, skägg växer ut på några minuter, personer flyger eller simmar genom luften och leksaker vaknar till liv när Science of sleep tar fart.

Regissören Michel Gondry har tidigare gjort Eternal sunshine of the spotless mind som i jämförelse framstår som helt logisk. Han har tidigare gjort musikvideor åt bland annat Björk, Beck, White Stripes och Kylie Minouge .  Om du vill ha en aptitretare – titta på Björks video till Human Behaviour. Som den är i några minuter är den här filmen i nära två timmar. Älskar du den så älskar du antagligen Science of sleep.

la-science-des-reves-original

Recensionen publicerad på Allehanda.se.

Speak Your Mind

*