Ur rysaren”Det som växer”: Virveln


Rysaren DET SOM VÄXER ute nu!
Ur romanen: Virveln.

När jag lyfter blicken är jag precis intill huset. Men något känns fel, jag förstår först inte vad det är jag ser. Luften brusar och regnet faller ner från himlen samtidigt som vinden lyfter löven från marken omkring mig. Allt cirkulerar runt mig. Det liknar ingenting jag någonsin upplevt.

Löven kretsar som om att jag är mittpunkten i en virvel. Jag står blickstilla, håller andan. De stannar upp och hänger i luften, som frusna i tid och rum. Jag vaknar till, springer de sista stegen mot huset, men på farstutrappan vänder jag mig om. Bakom mig kan jag se min kropps tomma konturer hänga kvar som en tunnel genom stilla löv och fruset regn. Som en vakendröm. Bara några sekunder av stillhet. Så ser jag det inte längre, vinden sveper iväg löven och en helt vanlig höstkväll omger mig.

När jag stiger in i huset känns allt förvirrat och disharmoniskt, vet inte hur jag ska kunna skaka av mig den känslan.
Minnet av dagen som Astor försvann blänker till i medvetandet. Jag inser att mina försök att hålla det jag upplevde undanträngt bara förvärrar situationen.

Om jag fortsätter på det här sättet så kommer jag att få av en psykos igen. Allt jag sett – mig själv som barn, vakendrömmen i badkaret, de förvrängda visionerna på datorn, synvillan utanför huset – allt är tecken på att jag är nära bristningsgränsen igen. Jag får inte skjuta upp det oundvikliga längre. Jag måste konfrontera min största rädsla. Det tar emot, men jag tvingar mig själv att gå upp för trappan och bort till Astors sovrum.”

*⁠

Om romanen Det som växer:

Mardrömmarna vill inte lämna Mirjam ifred. Nyligen var hon en hyllad författare men sedan kom sammanbrottet och tillvaron rämnade. Nu kan hon inte kan sluta tänka på dagen när Astor Paléus försvann. Ingen vet att hon var där när det hände. Ingen vet att hon är den mytomspunne författarens barnbarn.⁠

I ett försök att gå vidare återvänder Mirjam till sin farfars hus. Hon är trasig och härjad, men fast besluten att skriva en bok om honom och konfrontera sina minnen från barndomssommaren i huset.⁠

Men snart känner hon att något är fel. Byborna verkar besatta av Astor och själv känner hon sig ständigt iakttagen. Att vara isolerad i det öde huset tär på Mirjam. Är det hon upplever faktiskt verkligt eller närmar hon sig ännu ett sammanbrott? Det är nu den verkliga mardrömmen börjar.⁠

Rysaren Det som växer av Boel Bermann & Olle Söderström är en Lovecraft-inspirerad roman med övernaturliga inslag. Boken kommer på alla digitala streamingtjänster och återförsäljare samt bibliotek.

Länkar i urval:
Storytel
BookBeat
Nextory
Adlibris

Speak Your Mind

*