Ur rysaren ”Det som växer”: Flickan vid dammen


Rysaren DET SOM VÄXER släpps 11 december.
Ur romanen: Flickan vid dammen

”När jag rör mig framåt ser jag henne. En flicka, kanske sju år gammal, som sitter på huk intill dammen med blicken riktad mot vattenytan. Jag kan se hur hon höjer handen och kastar en sten mot mitten av dammen. Sedan skrattar hon lyckligt när svallvågorna formar cirklar som sprider sig över dammens mörka yta.
Försiktigt, för att inte skrämma flickan, sätter jag mig på huk intill henne.
”Hej där. Vad heter du?” frågar jag lugnt.
Hon verkar inte alls förvånad över min närvaro, utan vänder upp ansiktet mot mig. Världen svindlar. Jag känner igen de där ögonen.
”Mirjam. Vad heter du?”
Flickan ler mot mig, hon har håret uppsatt i två slarviga tofsar. Jag minns att jag satte upp dem själv för att det inte fanns någon vuxen som kunde hjälpa mig. Jag visste inget än, hon vet inget än. Hon har inte förstått att våra föräldrar är borta, att de aldrig kommer tillbaka. Hon vet inte att barn inte brukar lämnas ensamma och obevakade i stora hus och vidsträckta trädgårdar. Eller att hon bara är här för att det inte fanns någon annan än Astor som kunde ta hand om henne just då. Plötsligt är det sommar omkring oss och allt är ett soldisigt äventyr. Jag har inte svarat henne, jag hittar inga ord. Hon är inte där, hon finns inte på riktigt. Min kropp skakar av chocken.”

🌿⁠

Om romanen Det som växer:

Mardrömmarna vill inte lämna Mirjam ifred. Nyligen var hon en hyllad författare men sedan kom sammanbrottet och tillvaron rämnade. Nu kan hon inte kan sluta tänka på dagen när Astor Paléus försvann. Ingen vet att hon var där när det hände. Ingen vet att hon är den mytomspunne författarens barnbarn.⁠

I ett försök att gå vidare återvänder Mirjam till sin farfars hus. Hon är trasig och härjad, men fast besluten att skriva en bok om honom och konfrontera sina minnen från barndomssommaren i huset.⁠

Men snart känner hon att något är fel. Byborna verkar besatta av Astor och själv känner hon sig ständigt iakttagen. Att vara isolerad i det öde huset tär på Mirjam. Är det hon upplever faktiskt verkligt eller närmar hon sig ännu ett sammanbrott? Det är nu den verkliga mardrömmen börjar.⁠

Rysaren Det som växer av Boel Bermann & Olle Söderström är en Lovecraft-inspirerad roman med övernaturliga inslag. Boken kommer på alla digitala streamingtjänster och återförsäljare samt bibliotek.

Länkar i urval:
Storytel
BookBeat
Nextory
Adlibris

Speak Your Mind

*