Ur rysaren ”Det som växer”: Blomknoppar


Rysaren DET SOM VÄXER släpps 11 december.
Ur romanen: Blomknoppar

”Jag går upp ur sängen och sliter upp fönstret. Öppnar det på vid gavel, andas in djupt. Den kyliga höstluften tränger undan lukten och känslan av instängdhet. När jag vänder mig om får jag syn på kvisten i glaset på nattduksbordet. Den ser skör ut, men har redan fått några knoppar. Jag insåg inte att växten hade blommor, ute i kylan hade den bara blad. De mörkt violfärgade blomknopparna får mig att tänka på hoprullade fjärilsvingar. En av dem har nästan slagit ut, blomman påminner om en lilja med oregelbunden form på bladen. Trots att kvisten bara legat någon dag i vatten har den utvecklat smala, vita rottrådar.
Jag böjer mig ner och luktar på knopparna, de utsöndrar en tung och oemotståndlig vaniljton. Men sedan slår en underton mot ansiktet, så intensiv att jag ofrivilligt ryggar undan. Under den söta doften finns en frånstötande odör, som av ruttnande kött.
Jag lutar mig motvilligt närmare igen för att studera blomknopparna. Tanken slår mig att det kan vara någon slags orkidé som livnär sig på insekter, som lockar in flugor i blommorna med hjälp av den vidriga aromen. Det är ingen tvekan om att det är växten som får hela sovrummet att lukta död.”
*

*⁠

Om romanen Det som växer:

Mardrömmarna vill inte lämna Mirjam ifred. Nyligen var hon en hyllad författare men sedan kom sammanbrottet och tillvaron rämnade. Nu kan hon inte kan sluta tänka på dagen när Astor Paléus försvann. Ingen vet att hon var där när det hände. Ingen vet att hon är den mytomspunne författarens barnbarn.⁠

I ett försök att gå vidare återvänder Mirjam till sin farfars hus. Hon är trasig och härjad, men fast besluten att skriva en bok om honom och konfrontera sina minnen från barndomssommaren i huset.⁠

Men snart känner hon att något är fel. Byborna verkar besatta av Astor och själv känner hon sig ständigt iakttagen. Att vara isolerad i det öde huset tär på Mirjam. Är det hon upplever faktiskt verkligt eller närmar hon sig ännu ett sammanbrott? Det är nu den verkliga mardrömmen börjar.⁠

Rysaren Det som växer av Boel Bermann & Olle Söderström är en Lovecraft-inspirerad roman med övernaturliga inslag. Boken kommer på alla digitala streamingtjänster och återförsäljare samt bibliotek.

Länkar i urval:
Storytel
BookBeat
Nextory
Adlibris

Speak Your Mind

*