Redigering

Om du kör fast, skriv på något annat eller hoppa till ett annat kapitel. När du har en översikt över ditt manus och de scener du vill ha in är det enkelt att göra. Eller, det var det jag tänkte skriva om.  Men i ärlighetens namn kan inte påstå att jag är en strukturerad skribent. Hela min bok växte fram organiskt och jag visste inte var det skulle ta vägen större delena av tiden. Jag hade fantastiskt roligt när jag skrev. Min huvudperson Rakel överraskade mig hela tiden. Sex, sjukhusvistelse, Berlin-resa, mord och graviditet. Inte i den ordningen.
Så jag hade vansinnigt roligt när jag skrev, det måste jag medge.
Sen när jag skulle redigera var det inte alls lika roligt.

Det tog nästan lika lång tid att redigera manuset som det tog att skriva det.
Och tro mig när jag säger att jag avskyr redigering. Avskyr det. Fullständigt.
Vad menar du med att det inte är klart? Det är ju text som jag skrivit? Är det inte perfekt från första början? Nej, det är det inte. Tyvärr.

IMG_1418

Så för båda de manusen jag skriver på nu har jag gjort en översikt.
En vag översikt, det måste medges, men jag har en början, en mitt och ett slut, en hyfsad tidslinje och några scener däremellan.
För att behöva bearbeta om ett manus är en plåga. Jag har suttit och upprepat mantrat om och om igen för mig själv att det inte nödvändigtvis är den som skriver allra bäst som blir författare. Utan den som har envisheten att skriva klart sitt bokmanus.
Och om det är en styrka jag har så är det att jag är en hemskt envis människa. Ibland är det en förbannelse. I det här fallet är det en välsignelse.

Det är märkligt att jag kan vara så envis utan att vara tålamodig. För jag har inte ett uns tålamod. Jag vill att allt ska hända direkt, omedelbart, just denna sekund som jag kom och tänka på det. Det är väldigt bra för att jag får saker att hända. Det är väldigt dåligt för folk i min omgivning som måste haka på eller säga nej till mig. Jag har aldrig förstått när folk säger att det är omöjligt eller inte går att göra. Klart det går. Varför skulle det inte gå? Har vi lyckats få någon till månen ska det här väl gå, eller hur? Det är svårt att argumentera emot den där sista meningen. Om man inte möjligen påstår att månlandningen var en bluff…

 

Speak Your Mind

*