Novell: Tryffel

IMG_0675
Novellen Tryffel är skriven av Boel Bermann.

När den tunna, vita skivan nådde hans tunga kände han rysningar av ohämmad lycka. Den mörka knölen med det vita innanmätet. Hård, knotig och motbjudande. Har legat tryggt under jord ända tills ett våldsamt tryne rotat fram den från den stillsamma tillvaron och fört bort den. Lukten är vidunderlig. Parfymerad, mättad sötma med en svag ton av jordkällare. En fuktig lukt. En lukt som desperat andas sina sista andetag.
En gång i tiden hade han obetänksamt sagt till en av sina medarbetare på forskningsinstitutionen att han ansåg att tryffel var överskattat. Överanvänd. Att det gick inflation i smaken. Idag skäms han över att han sa en sådan sak, men inners inne är han också glad för att han gjorde det. Annars hade kollegan aldrig sagt något, annars hade han kanske aldrig fått veta. Kollegan såg på honom och invigde honom. Sanningen var enkel, han hade aldrig ätit tillräckligt färsk tryffel. Tryffeln var mer än den såg ut att vara.

Det var få som visste om det och de som visste bevakade sin hemlighet. Det har länge varit en åtråvärd delikatess. Omöjlig att odla. Ingen hade någon förklaring, tills några få insåg att den inte var en svamp. Att den inte hade något mycel. Att knölen långt ner i jorden var ett afrodisiaka precis som ett ostron. Av exakt samma anledning. De levde. Levde ända fram till sekunderna då man skar av en skiva och lade den på tungan. Sensationerna de spred, smakupplevelsen de frambringade i den mänskliga kroppen var varelsens dödsryckningar.

Tryffeln var ingen svamp. Inget som kan växa i jorden, inget från jorden. Det är därför det finns så få. De följde med en vilsen meteor och störtade djupt ner i jorden. Borrade sig djupt under skyddande jord och levde i trygghet. Tills människor och djur fann dem och upplevde smaksensationen. Deras kroppar utsöndrar en motsvarighet till adrenalin och svett inför döden. En smak av parfymerad njutning.


Mini-novellen ”Tryffel” skrevs under en skrivövning med skrivarkollektivet Fruktan.
Vill du göra samma övning? Här är instruktionerna:

Tema: Mycel, svampar, tryffel
Känsla: Lycka
Tid: 20 minuter

Speak Your Mind

*