Jag älskar dystopier

Jag älskar dystopier. Det har jag alltid gjort. Ett samhälle i förfall. En värld som är nära vår egen och ändå främmande. En handling mellan grå vardag och nattsvart undergång. Ofta med drömmar om det förflutna, det som har varit och hopp om en ljusare framtid oavsett hur hopplöst det ser ut. Jag vet inte varför jag älskar dystopier så innerligt. Men det är något med de världar som presenteras som väcker något inom mig. En revoltlystnad. En trotsighet. En vilja att förändra.

Jag tänker ofta på vad jag skulle göra själv i den världen. Skulle jag försöka förändra den? Skulle jag bara acceptera hur samhället ser ut och inte ha ork att protestera? Skulle jag gå runt i mina invanda vardagsrutiner och inte orka lyfta blicken och se vad som pågår? Dystopier får mig att fundera över vad jag skulle göra. Men väcker också tankar på vad jag gör idag. Hur gör jag världen till en bättre plats? Försöker jag? Försöker jag tillräckligt? Borde jag göra mer?

Vi lever inte i en dystopi. Men det betyder inte att världen inte kan bli bättre. Jag borde göra mer. Både den ljusnande och den mörknande framtid är vår. Vi väljer framtiden.

Tips inför helgen! Fantastika: Moderna Dystopier
Jag deltar i paneldebatten Moderna Dystopier på Fantastika tillsammans med Mats Linder, Kalle Dixelius, Karin Tidbeck, John-Henri Holmberg på lördag kl. 15 där vi ska utforska dystopiers nytändning i böcker, filmer och spel och försöka reda ut om det finns någon skillnad mellan dagens dystopier och de klassiska som 1984.

Fantastika 2013
Vad: Science fiction- och fantasy event
Var: Stockholm, Dieselverkstaden
När: 18-20 oktober
Facebook eventet: https://www.facebook.com/events/192823187517123/
Hela programmet: http://fantastika2013.myconferenceplanning.org/guide/#prog

Dennyamänniskan_wallpaper

Speak Your Mind

*