Bokmässan: Science fiction

Science fiction är den nya trenden i stället för fantasy i litteraturen, men vad är det som får oss att frivilligt söka oss till en dystopisk framtid? Journalisten Johanna Koljonen diskuterade med författarna Jo Salmson, Peter Ekberg och Maths Claesson förskjutningen som sker från fantasy till sci-fi och speciellt dragningen åt dystopier med kvinnliga huvudkaraktärer.

Att scifi är den nya trenden var de rörande överens om, men det de försökte komma åt i diskutionen var orsaken. Varför just sci-fi? Varför skildrar vi framtiden med en sådan frenesi och en sådan desperation? Är framtiden något som vi är eller borde vara rädda för?

Diskussionen väckte många tankar. Någonstans i vårt bakhuvud vet alla att vi står inför stora problem runt om i världen. Saker som kan leda oss till en undergång. Vi funderar över vad som pågår. Vi försöker ta reda på om vi har möjlighet att rädda oss själva från oss själva. Sci-fi och dystopier ger oss en möjlighet att fundera över framtiden och analysera situationen utan att bli lamslagna av panik. Se på samhället och väcka nya tankar om hur vi skapar en framtid vi vill leva i, en framtid som är jämställd och med en hållbar utveckling.

I böckerna placeras problemen längre fram i tiden, det ger oss chansen att se på dem med distanserad blick. Dystopier kan väcka frågor och ge oss möjligheten att analysera och bearbeta framtida val innan katastroferna inträffar. Kan till och med hindra undergången från att inträffa.

Tänk om… Det är de orden som är så svindlande stora. Tänk om det här hände. Vad skulle vi göra då? Vad skulle jag göra då? Sen är ju rymden också vår sista utväg, vår nödutgång. Förstör vi vår planet måste vi ta oss ut i rymden vare sig vi vill eller ej. Ut i det okända. Ut i rymden.

Kort om författarna:

Jo Salmson, har skrivit fantasyserier för barn och unga, men också faktaboken Om rymden för unga läsare och Om pyttesmå partiklar om partikelfysik för de allra minsta.
Maths Claesson, driver SF-bokhandeln och har författardebuterat med boken Linux: Uttagningen, som handlar om drömmen att få nå ut i rymden samtidigt som den är en ungdomsskildring från framtidens Sverige.
Peter Ekberg, är aktuell med sci-fi serien Uppdrag Silverstjärnan och Uppdrag Stjärnväktarna om livet på ett generationsrymdskepp och ett svindlande äventyr.
Och här hittas en sammanfattning av diskussionen av bloggen Barnboksprat, för den som vill ha helhetsbilden!

Boktips från diskussionen:
Hungerspelen av Suzanne Collins
Enders Game av Orson Scott Card
1984 av George Orwell
Do androids dream about electric sheep av Philip K Dick
Oryx & Crake av Margaret Atwood

IMG_0568 IMG_1367 IMG_0668 IMG_1361 bild (11)  IMG_1798 IMG_3568 IMG_3604

Speak Your Mind

*